Transparentna Slovenija #3: Mednarodni velikan z belo tehniko razkril podatke svojih kupcev v Sloveniji

N/A

18. mar 2019 ob 00:11:25

Tudi danes nadaljujemo s spomladanskim čiščenjem slovenskih Internetov. V prejšnjih primerih smo našli bolnišnico, ki je na splet odložila osebne podatke pacientov, spletni trgovini, ki sta objavili račune svojih strank in društvo, ki je objavilo predračune za majice na teku. Tokrat predstavljamo primer, ko se je ta ista "nerodnost" (šlamastika) pripetila multinacionalki.

Mednarodni velikan bele tehnike Beko posluje na petih kontinentih, svoje izdelke pa prodaja tudi v Sloveniji. Zato je »napaka« na njihovi spletni strani, ki je omogočala dostop do različnih osebnih podatkov njihovih strank, presenečenje. Mislili smo, da se velikim, ki približno razuzmejo GDPR in ZVOP, imajo pravne službe in oddelke za marketing (ki sodelujejo z omenjenimi pravnimi službami) te stvari na morejo zgoditi. No, motili smo se.

V eni izmed map spletne strani Beko, ki je bila odprta v splet, je bilo mogoče prosto dostopati do različnih dokumentov, nekateri so vsebovali tudi osebne podatke kupcev:


Nekateri dokumenti so razkrili tudi telefonske številke in elektronske naslove kupcev.


Pošiljanje podatkov v objavo (raziskovalno novinarstvo in 'whistleblowing')

Slo-Tech redno raziskuje in opozarja na nepravilnosti, ki jih posredujejo notranji prijavitelji (t.i. whistleblowerji) in drugi viri. Za komuniciranje z le-temi poleg običajnih kanalov uporablja storitev SecureDrop, ki ob izvajanju osnovnih varnostnih ukrepov omogoča relativno zaupno posredovanje dokumentov.
Storitev je preko omrežja TOR na voljo na naslovu: http://wxm23trged7cneqk.onion

Informacije o varnostnem incidentu smo pred objavo članka posredovali Informacijskemu pooblaščencu, z objavo pa počakali do umika spornih vsebin s spleta.