AI startupi, ki to v resnici niso

Dare Hriberšek

5. mar 2019 ob 22:55:05

Umetna inteligenca je trenutno ena najpopularnejših krilatic, zaradi česar je pogosto prilepljena k izdelkom in storitvam, ki z njo nimajo prav veliko zveze.

MMC, londonsko podjetje tveganega kapitala je zato opravilo raziskavo, ki je zajela 2.830 zagonskih podjetij iz trinajstih držav članic EU, pri čemer so preverjali bistvo njihove dejavnosti, aktivnosti in vire financiranja. V 40 odstotkih niso našli nobene sledi umetne inteligence, kar po mnenju MMC pomeni, da startupi, ki se razglašajo za AI podjetja, to čisto lahko tudi niso.

Drži pa tudi, da pogosto ne gre za zavajanje s strani samih podjetij, pač pa je napačna klasifikacija posledica analiz nekoga tretjega. Kar pa vodstva z veseljem spregledajo, saj je etiketa AI dobrodošla vaba za kapital. MMC namreč ugotavlja, da startupi, ki delajo na področju umetne inteligence, pritegnejo med 15 in 50 % več kapitala od drugih podjetij.

Zadnja ugotovitev MMC se nanaša na podjetja, ki dejansko uporabljajo umetno inteligenco, a gre v 26 % primerov za zgolj uporabo chatbotov ali pa katero od tehnologij za zaznavanje prevar. Oboje kakopak sodi v segment AI, a gre samo za postranski storitvi, ki s temeljno dejavnostjo družb nimata veliko zveze.