Hekerji ukradli za 7,7 milijona dolarjev kriptovalute EOS

Matej Huš

26. feb 2019 ob 21:16:17

Neznani hekerji so ukradli več kot dva milijona kriptokovancev EOS, ki so vredni več kot 7,7 milijona dolarjev. Kot kaže, so del ukradenega uspeli unovčiti, ker je zatajil sistem za blokado računov z ukradenimi sredstvi. Čeprav je tudi kriptomenjalnica Huobi ugotovila, da hekerji skušajo unovčiti ukradeno kriptovaluto, je bilo tedaj že prepozno, da bi popolnoma preprečili krajo. EOS je četrta največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji.

Nedavno so za EOS uvedli sistem, ki omogoča blokado računov, na katerih so ukradena sredstva. Da se nek račun blokira, ga mora na črno listo dodati vseh 21 največjih rudarjev (block producers). Če pa zgolj eden tega ne stori, račun ostane aktiven. To se je zgodilo ob zadnji kraji, ko je games.eos pozabil dodati račun z ukradenimi EOS-i na črni seznam. To je hekerjem omogočilo, da je EOS-e nemoteno prestavil na kriptomenjalnico Huobi in jih začel unovčevati.

Čeprav je Huobi kasneje odkril, da gre za ukradene žetone in je račune na menjalnici zamrznil, tega niso storile vse menjalnice, zato so hekerji vseeno uspeli unovčiti znaten del ukradenega. Zaradi tega se že pripravlja sprememba EOS-a, kjer bo za blokado sumljivih računov dovolj že konsenz 15 izmed 21 največjih rudarjev.