Ameriške vesoljske vojaške sile postajajo realnost

Dare Hriberšek

20. feb 2019 ob 20:05:15

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal ukaz, s katerim je obrambnemu ministrstvu naložil zakonsko vzpostavitev vesoljskih vojaških sil, ki bodo delovale v okviru vojnega letalstva, kar v praksi pomeni, da si bodo z njimi delile administrativno osebje, poveljnik vesoljskih sil pa bo vendarle dobil svoj enakovreden sedež v generalštabu. Nekako podobno, kot marinci delujejo v okviru vojne mornarice. Vesoljske sile tako ne bodo ukrojene povsem po predsednikovi zamisli, saj je ta sprva načrtoval, da bodo enakovredne drugim rodovom vojske. Donald Trump je ustanovitev pospremil z besedami, da morajo biti ZDA pripravljene in da gre pri tem "za naslednji korak" ter potezo prihodnosti.

V resnici gre vsaj delno za posledico visokoletečih obljub v predsedniški predvolilni kampanji, ki so tedaj navdušile njegove podpornike. Nekoliko manj pa Pentagon in druge dele administracije, ki se zavedajo visokih stroškov na eni in realnih potreb po takih silah na drugi strani. Zamisel mora zdaj potrditi še Kongres, a je tudi med poslanci zaznati precejšnjo mero skepse. Gre namreč za prvo ustanovitev novega uniformiranega rodu vojske po letu 1947, ko so po drugi svetovni vojni ustanovili vojno letalstvo.

Za zdaj še ni znano koliko bo domislica stala, bo pa to verjetno jasno že čez mesec dni, ko bo predsednik Kongresu poslal predlog državnega proračuna za leto 2020.