Bliža se usodni datum za GPS

Matej Huš

15. feb 2019 ob 00:01:47

Veliko se je govorilo o hrošču Y2K, ki naj bi ob prehodu iz leta 1999 v 2000 povzročil pravo računalniško kataklizmo, pa se na koncu ni zgodilo nič tragičnega. Tovrstnih primerov, ko zmanjka prostora za zapis podatka o času, je še več (na primer leto 2036, leto 2038). Prvi naslednji se bo zgodil 6. aprila letos, ko bo v sistemu GPS zmanjkalo prostora za zapis zaporedne številke tedna. Epoha GPS se je začela 5. januarja 1980. GPS datum shranjuje tudi kot število tednov, ki so pretekli od tedaj, za kar ima na voljo 10 bitov. To pa je premalo, saj 210 (1024) tednov hitro mine.

Prvikrat se je to zgodilo 1. avgusta 1999, naslednjikrat pa se bo 6. aprila letos. To pomeni, da bi bil naslednji teden 1024., česar seveda ne moremo zapisati v 10-bitno spremenljivko celih števil. Štetje tednov gre tedaj zopet z ničle, kar lahko starejšim napravam GPS povzroči nemalo težav. Moderne naprave, ki podpirajo standard IS-GPS-200, ne bodo imele težav. Prav tako bodo brez težav delovale vse naprave, ki lahko kako drugače izvedo vsaj približen čas, kar jim omogoča preračun iz časa GPS v univerzalni koordiniran čas (UTC). Preslikava namreč zaradi omenjenih 1024 tednov ni bijektivna, temveč istemu času GPS ustreza več različnih časov UTC. Naprave, ki so starejše in tega ne razumejo, bodo po 6. aprilu skočile v preteklost.

To pa ima vpliv tudi na navigacijo, saj se tirnice satelitov seveda malenkostno spreminjajo, sateliti pa seveda krožijo okrog Zemlje. Prav zaradi tega je pomembno, da poznamo natančen čas, sicer je izračun lokacije povsem napačen. V nekoliko manjšem obsegu se je napaka, za zdaj še iz neznanih razlogov, pojavila tudi ob 1000. tednu. Kaj se bo zgodilo 6. aprila, pa bomo videli. Ameriški Oddelek za domovinsko varnost je objavil seznam priporočil, kako preveriti skladnost naprav in kako ravnati. Prehod je mogoče tudi predčasno simulirati. Starejše naprave bodo bržkone potrebovale nadgradnjo firmwara.