Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca že prešle v splošno rabo

N/A

13. feb 2019 ob 07:24:33

Konec januarja smo objavili prispevek o novih pravilih uporabe piškotkov, ki jih je na svoji spletni strani prikazal Informacijski pooblaščenec (IP), sicer nadzorni organ na tem področju. Po vzoru številnih tujih spletnih strani so se namreč tudi oni odločili piškotke postavljati v vsakem primeru, ne da bi se kaj posebej ozirali na voljo obiskovalca. Takšne nove dobre prakse smo seveda pozdravili, ker so bistveno bolj prijazne do lastnikov spletnih strani. Pred tem je namreč veljalo, da je postavitev piškotkov dovoljena šele pod pogojem, da je naročnik ali uporabnik v to privolil potem, ko je bil predhodno jasno in izčrpno obveščen o upravljavcu in namenih obdelave podatkov, pridobljenih s temi piškotki, kar pa je zelo težko zagotoviti.

Zdaj že lahko poročamo, da so te dobre prakse prešle v splošno rabo. Slovenska policija je namreč ta teden predstavila novo spletno stran, na kateri analitične piškotke uporablja na prav tak način, torej ne glede na voljo obiskovalca.

Policijska spletna stran je za razliko od stare pravi balzam za oči. Skladno z novimi smernicami najboljših praks Informacijskega pooblaščenca uporablja moderne spletne tehnologije. Tako že ob prvem obisku dobite analitične piškotke, podobno kot pri IP, le da gre tokrat za piškotke rešitve Google Analytics. Na desnem spodnjem robu spletne strani vam je potem na voljo okvirček za upravljanje s piškotki, tudi podobno kot na spletni strani IP. Na njem lahko "izberete", katere piškotke hočete, se pravi, imate možnost, da izključite rabo analitičnih piškotkov. Če to storite, se vam izbira shrani v piškotek "cookieControlPrefs", po vzoru IP-jevega "piwik_ignore". Vendar pa analitične piškotke še vedno dobivate, tako kot na spletni strani IP. Oziroma še več, četudi jih ročno zbrišete, jih takoj ob naslednjem obisku dobite nazaj - spet tako kot na spletni strani IP.

Skratka, policija je več kot dosledno sledila praksi IP.

Pravzaprav jih lahko pohvalimo, da so šli še en korak dlje. Njihova spletna stran namreč uporablja naprednejšo različnico Google analitike, t.i. "Advanced Google Analytics" (glejte izvorno kodo spletne strani, okoli vrstice št. 850). Gre za analitiko z vklopljenimi oglaševalskimi funkcijami (displayfeatures). To pomeni, da se podatki o tem, kaj berete na spletni strani od policije, shranijo v vaš oglaševalski profil pri Googlu. Posledično se skozi obiskovanje policijine spletne strani poveča možnost, da boste v prihodnosti videli kakšne oglase v zvezi s policijskimi nalogami in pooblastili. Če boste npr. v kratkem videli oglas za elektrošoker, zdaj veste, zakaj.