Samsung prvi s kartico UFS

Matej Huš

11. jul 2016 ob 23:30:50

Format microSD za razširitvene kartice v prenosnih napravah je z nami že poldrugo desetletje, zato ni presenetljivo, da se bo počasi vendarle moral umakniti novejšim tehnologijam. Ena izmed njih je UFS (Universal Flash Storage), ki so jo razvili Nokia, Samsung, Sony, Micron in drugi velikani, standardiziral pa JEDEC. Te dni smo dobili prve kartice, ki uradno podpirajo novi standard.

Standard UFS je nezdružljiv z microSD, njegova glavna odlika pa je večja hitrost, zaradi česar pričakujemo široko uporabo zlasti v napravah, ki snemajo HD-video (različni fotoaparati, kameri, letalniki itd.). V številkah to pomeni, da Samsungova UFS-kartica omogoča petkrat hitrejše branje in dvakrat hitrejši zapis podatkov kakor microSD. To pomeni branje s 530 MB/s in zapisovanje s 170 MB/s. Pri branju zmore 40.000 IOPS (operacij na sekundo) ali 20-krat več od kartic microSD, pri pisanju pa 35.000 oziroma kar 350-krat več. Kartice so na voljo s kapacitetami 32, 64, 128 in 256 GB.

Samsung je najbolj zavzet podpornik nove tehnologije. Že lani so pripravili embedded čip UFS s kapaciteto 128 GB, letos februarja pa še dvakrat večjega. Fizična kartica UFS je predzadnja komponenta, ki še manjka za širši razmah UFS - potrebujemo le še naprave, ki bodo to brale. Trenutno namreč kartic nimamo kam vtakniti.