Kako gledati za vogal

Matej Huš

25. jan 2019 ob 10:23:45

Načeloma velja, da za vogal ne moremo pogledati, če se ne nagnemo prek. Lahko pa na nasprotno steno obesimo ogledalo in enostavno pogledamo odsev v zrcalu, ki kaže dogajanje za vogalom. Ogledalo je prikladno, ker odbija vpadlo svetlobo skoraj v celoti in predvsem urejeno v eni smeri. Toda svetlobo odbijajo tudi ostali predmeti, le da razpršeno. Raziskovalci z bostonske univerze so zato razvili program, ki omogoča kukanje za vogal že z uporabo navadne kamere.

Raziskovalci so spisali programsko opremo, ki analizira fotografijo. Zanimajo jih predvsem nejasne in šibke sence, ki jih predmeti mečejo na zid. Čeprav se svetloba odbija v vse možne smeri, je mogoče z računalniško analizo dokaj dobro ekstrapolirati, kaj se skriva za vogalom. Algoritem namreč pogleda, kje so svetle in temne lise ter v približno minuti rekonstruira predmet, ki jih povzroča. Raziskovalci pravijo, da bo kmalu mogoče postopek izvesti še hitreje.

Cilj je izdelati sistem, ki bi pomagal k varnejšemu prometu. Samovozeči avtomobili bi bili namreč precej varnejši, če bi videli vsaj malo za ovinek ali za vogal križišča. Do tja je seveda še dolga pot, a nekje je treba začeti. Ob tem seveda poudarimo, da konkretni dosežek, o katerem pišejo tudi v Nature, ni prvi tovrstni, je pa najdostopnejši. Dosedanja oprema za kukanje za vogal je namreč specialna in draga, tu pa lahko uporabimo poceni kamere.