Delničarji tožijo Alphabet

Dare Hriberšek

13. jan 2019 ob 21:07:56

Googlovo matično podjetje in njegovo vodstvo se bosta kot kaže znašla pred sodiščem zaradi selektivnega obravnavanja zaposlenih, obtoženih seksualnega nadlegovanja. Vzporedno sta vloženi dve tožbi, za katerimi stojijo dolgoletni delničarji, obe pa vodstvo Alphabeta obtožujeta poskusa prikrivanja, obenem pa zahtevata, da v bodoče spremeni svoj pristop pri odkrivanju in odzivanju na taka dejanja v podjetju. "Želimo videti pomembne spremembe na področju obravnavanja žensk, odzivanju na obtožbe o spolnem nadlegovanju in še pri nekaterih drugih zadevah," je povedal odvetnik enega od tožnikov.

Eden od zahtevkov med drugim govori o dvotirnem obravnavanju obtožb o spolnem nadlegovanju; običajne delavce so tako običajno vrgli na cesto brez kakršnih koli nadomestil, medtem, ko je bilo enako obnašanje pri vodstvenih delavcih tolerirano, dokler ni prišlo v javnost. Če se je to vendarle zgodilo, so jim izplačali izdatne odpravnine in jim gentlemansko dovolili odstopiti s položajev. Taki dvojni standardi pomenijo, da vodstvo podjetja ni ravnalo korektno in posledično je po mnenju tožnikov Alphabet vse skupaj stalo milijone.

V tožbah ne govorijo o konkretnih imenih, a skoraj zagotovo ju je sprožila afera, v katero sta bila vpletena šefa divizij Android in Search, Andy Rubin in Amit Singhal. Oba sta po obtožbah, ki jih seveda zanikata, zapustila podjetje, pri tem pa dobila izdatna finančna paketa. Slednje je novembra lani povzročilo odmeven protest zaposlenih, ki so odložili delo in odkorakali na ulice. Dosegli so opravičilo šefa Googla, Sundarja Pichaija, ki je obenem napovedal tudi spremembe na tem področju. Povedal je še, da so v podjetju v zadnjih dveh letih zaradi obtožb o nadlegovanju odpustili 48 ljudi, med njimi 13 menedžerjev na visokih položajih, od katerih pa nihče ni prejel nikakršnega finančnega nadomestila.