Skrajni desničarji? Rusi? Ne, nadobudni dvajsetletnik!

Dare Hriberšek

8. jan 2019 ob 20:20:13

Za enormno krajo in poznejšo objavo osebnih podatkov nemških politikov, zvezdnikov in novinarjev, ki je slab teden dni nazaj osupnila ves svet, tiči dvajsetletni nemški računalniški navdušenec. Potem, ko je policija v petek vpadla v njegovo domovanje in ga aretirala, je dejanje priznal in v preiskavi tudi posredoval vse potrebne informacije.

Kot smo poročali, je v mesecu dni na Twitterjevem računu objavil finančne podatke, fotografije, zasebne pogovore in druge osebne podatke nemških politikov in praktično vseh političnih strank, razen skrajno desne Alternative za Nemčijo oz. AfD. V preiskavi je med drugim povedal, da je deloval sam, njegova dejanja pa so posledica jeze, ki so jo spodbudile nekatere izjave politikov in medijev. Za zdaj še ni znano, kako se je dokopal do podatkov, jih je pa shranjeval na gostovanih strežnikih, povezave od tam pa objavljal na Twitterju, pri čemer je sledove skušal zabrisati tako, da je uporabil VPN. Storilec ni več v priporu, saj je policija ocenila, da ni več razlogov za njegovo begosumnost.

Zaradi incidenta ga bodo verjetno najbolj skupili nemški organi pregona, zlasti Zvezni urad za informacijsko varnost (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik oz. BSI), saj se je izkazalo, da so za zadevo vedeli oz. bi vsaj morali vedeti že ves mesec december. Predstavniki BSI se branijo, češ, da so diskretno opozorili nekatere posameznike, da se v javnosti pojavljajo njihovi podatki, obenem pa drži tudi, da niso obvestili denimo vodstev strank, predvsem pa niso odločneje ukrepali.