Po Avstraliji, nad šifriranje še Indija

Dare Hriberšek

21. dec 2018 ob 22:50:24

Indijska vlada je včeraj pooblastila deseterico državnih agencij, da po potrebi prestrezajo, spremljajo ali dešifrirajo podatke na napravah, ki se nahajajo na območju njihove države. Gre za že obstoječ, a po novem precej razširjen predpis, ki ponudnikom in naročnikom storitev oz. komurkoli, ki mu je naprava poverjena v nadzor, nalaga, da pri dostopu do podatkov nudi vso tehnično in drugotno pomoč prej omenjenim agencijam. V nasprotnem primeru je zagrožena denarna kazen in tudi do kar sedem let zapora.

Podoben ukrep, a na ravni zakona in vendarle v nekoliko milejši obliki, je nedavno sprejela Avstralija. Indijske oblasti ta nekakšen pogrom zagovarjajo z domnevno varovalko, po kateri bo vsak primer spremljanja, prestrezanja oz. dešifriranja moralo posebej odobriti notranje ministrstvo, kar pa je, mimogrede, bolj slaba tolažba, saj gre za organ, ki je del vlade in ne druge, ločene veje oblasti, denimo sodstva. Vlada je predpis sicer v naglici spremenila v noči s četrtka na petek, kot razlog pa so navedli stvari, povezane z nacionalno varnostjo, zlasti s preprečevanjem terorizma.

Ukrep so z zaskrbljenostjo že pospremile mednarodne organizacije, najbolj pa seveda tamkajšnja opozicija, zlasti, ker zadeve sežejo precej, precej globlje od dosedaj običajnega prisluškovanja telefonom. V razpravi je zato brž prišla na plano primerjava z orwelovsko državo in na drugi strani državo, ki ne dojema problema teroristov, neželene pošte in sodobnih internetnih prevar. Resnici na ljubo, na področju obeh slednjih, ima Indija trenutno svetovni primat.