Musk naposled ponudil pokuk v svoj prvi tunel

Jurij Kristan

20. dec 2018 ob 23:02:08

The Boring Company, družba Elona Muska za vrtanje podzemnih transportnih povezav, je izbrano peščico novinarjev popeljala na testno vožnjo skozi prvi predor.

Poleg grajenja električnih vozil in pošiljanja raket v vesolje Elon Musk tudi koplje pod zemljo, da bi odstranil prometne zamaške na gosto naseljenih urbanih področjih. S firmo The Boring Company želi drastično poceniti vrtanje tunelov, da bi jih pod mestnimi soseskami lahko potegnil čimveč, v več nadstropjih, in tako napravil revolucijo v urbanem transportu. Zdaj smo bili deležni prvega testnega preizkusa vizije, saj se je nekaj izbrancev zapeljalo po prvem testnem predoru, ki je bil zgrajen pod losangeleško sosesko Hawthorne, v bližini sedežev Muskovih podjetij.

1,8 kilometra dolgo relacijo od parkirišča SpaceXa do dvigala sredi naselja bi morali na ogled postaviti že 10. tega meseca, a so se dela zavlekla. Med drugim so imeli problem s strojem za tlakovanje, zaradi česar je bila proga neravna in vožnja posledično precej nemirna. Toda največje presenečenje je bilo, da so se inženirji odrekli konceptu električnih sani, na katerih naj bi se avtomobili prevažali skozi tunele. Namesto tega bodo vozili sami, vendar z obvezno namontiranimi tirnimi koleščki, ki jih bodo držali v okvirih proge. Zaradi tega bodo v predore spuščali zgolj električna avtonomna vozila, saj ne bodo premogli ventilacije, ki jo zahtevajo motorji na notranje izgorevanje. Hitrost na prezentacijskih vožnjah se je sicer gibala zgolj okrog 60 km/h, avtomobile pa so nadzorovali vozniki podjetja. Obenem je bila povabljena le gruča novinarjev in investitorjev, ne pa tudi širša javnost, kakor je bilo sprva predvideno.

Elon Musk je poudaril, da je to šele začetek in pozornost usmeril na novo, drugo generacijo stroja za kopanje, ki ga imenujejo Line Storm in naj bi vrtal predor do stadiona Dodger Stadium. Pri tretji generaciji naprave, ki tudi že ima kodno ime - Prufrock - naj bi dosegli predvideno petnajstkratno pohitritev kopanja glede na nemodificiranega kopača, s katerim so začeli. To naj bi jim uspelo tako s povečanjem moči stroja kot avtomatiziranim polaganjem betonske obloge takoj za kopalno glavo. Še vedno pa nismo dobili odgovorov na to, kako se nameravajo spopasti z zamakanjem ali morebitnimi požari. Eden glavnih dejavnikov nižanja cene je namreč ta, da so ti tuneli veliko ožji od klasičnih železniških ali cestnih - ravno za širino avtomobila - kar pa hkrati pomeni, da v primeru nezgode ni dosti prostora za bežanje.