Epic Games zagnal lastno spletno trgovino

Jurij Kristan

7. dec 2018 ob 13:33:31

Igričarski studio in založnik Epic Games je pognal Epic Games Store, spletno trgovinico za igre, s katero se želi odprto zoperstaviti Steamu.

Nalinijska trgovina Steam ima sicer vse več vidnih tekmecev, kot sta GOG.com in Itch.io, a še vedno zelo trdno sedi na prestolu med igričarskimi tržnicami. Zdaj se je pojavil še en izzivalec, nihče drug kot Epic Games, ki ga mularija pozna po Fortnitu, tisti malo starejši pa po Unrealu in Gears of War. Očitno je nesluten in čisto divji uspeh Fortnita dvignil apetite v firmi, zaradi česar so se odločili nove milijone dolarjev vložiti v trgovanje. Pri tem povsem odkrito hodijo v zelje Steamu, saj je poglavitna prednost njihove trgovine, ki jo izpostavljajo, ta, da od razvijalcev iger zahtevajo zgolj dvanajst odstotkov prometa, v nasprotju s tridesetimi, kolikor jih hoče zase Valve. Mimogrede, najava je prišla le nekaj dni po Valvovi, da bo Steam odščipnil manjši delež tistim igram, ki se bodo bajno prodajale.

Epicova trgovina teče tako preko spleta kot aplikacije Epic Launcher. Odprli so jo danes, naslovi pa nanjo kapljajo postopoma; na štartu je, oziroma bo na njej spisek predvsem indie naslovov, kot so Subnautica, Super Meat Boy in Ashen. Zanimivo je, da ima že svoje začasne ekskluzive, kot sta Hades in The Pathless, pa režim early access. Šefe Tim Sweeney sicer trdi, da ne bodo nikogar podili stran in je dobrodošel tudi Playerunknown's Battlegrounds.

Ta hip ima Epic Games Store še precej okleščeno podobo in funkcije, Sweeney pa pravi, da jo bodo v prihodnjem letu precej razširili. Pridejo na primer dosežki, medtem ko se nameravajo mnogim drugim funkcijam Steama, kot so uporabniške kritike iger in forumi, povsem izogniti in bodo takšne socialne pritikline odložili na ramena založnikov.