Bi imeli ruski pametni telefon? Yandex.Phone je tu

Matej Huš

5. dec 2018 ob 22:00:52

Če ima svoje Google, zakaj ne bi imel svojega tudi Yandex? Ruski spletni gigant, ki upravlja v državi najpopularnejši spletni iskalnik (in še marsikaj drugega), je izdal svoj prvi pametni telefon, ki se neizvirno imenuje Yandex.Phone. Poganja ga Android, njegovo osrednjo funkcionalnost pa tvori virtualna pomočnica Alice.

Ni skrivnost, da Yandex želi postati podoben Googlu. Poleg pametnega telefona je podjetje že pred časom predstavilo pametne zvočnike, naročniško storitev (nekakšen klon Prima) in samovozeče avtomobile. Telefoni so torej logično nadaljevanje. Yandex.Phone ima 5,65-palčni zaslon, dve kameri zadaj (12 in 5 milijonov točk) in eno spredaj (5 milijonov točk), procesor Snapdragon 630, 64 GB kapacitete in 4 GB pomnilnika. Ima tudi čitalnik prstnih odtisov in NFC. Telefon poganja Android 8.1. Stal bo 18.000 rubljev (200 evrov).

V središču pozornosti seveda stoji Alice, ki so jo predstavili oktobra lani in obvlada že 34.000 različnih lokaliziranih opravil. Govorjeno ruščino razume skoraj tako kot človek in deluje kot osebni pomočnik. To pomeni, da prebere vreme, v imeniku poišče identiteto kličočega, omogoča iskanje telefonskih številk želenih podjetij ter se zna pomenkovati.

Podrobnosti o programski opremi so skope, a kot kažejo fotografije, bo telefon privzeto uporabljal Yandexov iskalni algoritem, a bo imel tudi Googlove aplikacije. Spomnimo, da je Google pred dvema letoma v Rusiji izgubil v protimonopolnem sporu, ko je bil spoznan za krivega zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Odtlej mora Google v Rusiji dovoliti prednamestitev konkurenčnih aplikacij na telefone in vprašati uporabnika, kateri brskalnik naj bo privzet. Odtlej je Yandex počasi prehitel Google po tržnem deležu.