Rusija želi razviti lasten androidni telefon

Matej Huš

4. mar 2023 ob 20:41:10

Po lanskem napadu na Ukrajino so zahodni tehnološki velikani začeli zapuščati Rusijo, med njimi tudi Samsung in Apple. Nakup novih telefonov je postal še težji pred dnevi, ko so ZDA v Rusijo prepovedale izvoz pametnih telefonov, ki stanejo več kot 300 dolarjev. Rusija zato napoveduje lastne pametne telefone, ki bodo izšli že konec tega leta, v treh letih pa naj bi osvojili 10-odstotni tržni delež. Slednje je sicer možno doseči na dva načina: z razvojem konkurenčnega pametnega telefona ali z umikom zahodnih telefonov s trga.

Veliko priložnost sicer dobivajo proizvajalci cenenih kitajskih telefonov, na katerih teče Android. Ni namreč samoumevno, da bo ta tekel tudi na ruskih telefonih, kar je v preteklosti na lastni koži ugotovil Huawei. Čeprav je androidno jedro odprto, pa to ne velja za spremljajočo programsko opremo in storitve, za katere licence izdaja Google. Telefon z Androidom, ki pa nima nobenih Googlovih storitev, je precej manj uporaben od konkurence. V Rusiji se to počasi že dogaja, saj Google ne ponuja več posodobitev za plačljive aplikacije iz Google Playa. Storitve Gmail, Maps, YouTube in podobno pa za zdaj še delujejo.

Ruski IT velikan NCC (National Computer Corporation) kani investirati 10 milijard rubljev (130 milijonov evrov) v razvoj povsem ruskega pametnega telefona. Enako trdi BQ. Strokovnjaki so sicer do smelih napovedi skeptični. Svoje storitve je Rusija uspešno postavila: TikTok, Instagram in YouTube so se v veliki meri umaknili Yappyju, Rossgramu in RuTubu. A na njih je možno najti tudi precej državne propagande. Razvoj lastnega pametnega telefona pa je težji problem, ki bo ob čedalje večji izoliranosti ruskega gospodarstva postajal še težji. Ruski trg so že zapustili Cisco, SAP, Oracle, IBM, TSMC, Nokia in Ericsson, zaradi česar se je lani skrčil za 39 odstotkov.

Nekaj ruskih poizkusov že obstaja. Yotaphone je klavrno propadel pred slabim desetletjem, saj Rusi raje uporabljajo znamke, ki jih poznajo od prej. Pri pametnih telefonih sta to zlasti Apple in Samsung, ki se še vedno prodajata na sivem trgu. Videli bomo, ali bo NCC s telefoni, ki bodo stali od 10.000 do 30.000 rubljev (130-400 evrov), uspel prepričati širše množice. Za precej manj denarja se namreč dobijo čisto spodobni kitajski telefoni.