Amazon postavlja talne postaje za komunikacijo s sateliti

Jurij Kristan

28. nov 2018 ob 21:00:54

Amazon Web Services (AWS), Amazonova družba za storitve v oblaku, postavlja mrežo zemeljskih postaj za komunikacijo s sateliti v orbiti, ki jih bo moč fleksibilno najeti po potrebi in bodo vpete v njihov oblak.

S poenostavljanjem pošiljanja satelitov v orbito njihovo število v zadnjem času skokovito raste. Miniaturnih satelitov je že okoli dva tisoč in samo tistih sorte CubeSat je bilo lansiranih že prek osemsto. Toda izstrelitev v vesolje je zgolj ena etapa v delovanju takšne naprave, saj je treba z njo tudi komunicirati z Zemlje. Temu so namenjene talne postaje, ki jih običajno gradijo in upravljajo večji operaterji satelitov, medtem ko morajo manjši lastniki satelitov z njimi sklepati pogodbe o najemu kapacitet, ki so ponavadi zasoljene.

Ravno v to dejavnost se je namenil resno vmešati Amazon s svojim oddelkom AWS, saj postavlja lastno mrežo talnih postaj za komunikacijo s sateliti v Zemljini orbiti. Za štart snujejo dvanajst postaj in te dni nameravajo začeti s prvima dvema. Storitev naj bi tekla podobno elegantno kot tiste v njihovem oblaku, s kombinacijo dinamičnega dostopa po potrebi ali zakupom večjih zmogljivosti. S tem želijo razbiti togo dosedanjo prakso najemanja takšnih kapacitet, podobno kot so nekoč razburkali ponudbo pri strežniških farmah.

Seveda je posredi tesna povezava tega sistema z Amazonovim oblakom, skozi katerega se bodo stekali podatki s satelitov in se v njem obdelovali. Tako bodo poleg same povezave v orbito v bistvu brezšivno ponujali procesiranje v oblaku za vesoljske raziskave in podjetništvo. Na ta način se utegne Jeffu Bezosu posrečiti, da se prefinjeno pririne v vse hitrejšo vesoljsko tekmo, kjer se bodo v prihodnjih desetletjih kovali dobički, tudi če mu vse Blue Originove rakete popadajo po tleh.