Uber boli denarnica zaradi vdora iz leta 2016

Dare Hriberšek

29. nov 2018 ob 12:49:53

Uber bo zaradi vdora iz leta 2016 plačal še dober milijon evrov kazni. Na toliko sta ga namreč v seštevku obsodila pooblaščenca za varstvo osebnih podatkov iz Velike Britanije (432.000 €) in Nizozemske (597.500 €). V vdoru je bil napadalcem omogočen dostop do osebnih podatkov o 2,7 milijona uporabnikov iz velike Britanije in 174.000 iz Nizozemske, med njimi polno ime, e-poštni naslovi in telefonske številke.

Podjetje je sicer že septembra v ZDA plačalo precej višji znesek, kar 130 milijonov evrov, in s tem poravnalo tamkajšnje kazni in odškodninske zahtevke.

Vdor iz leta 2016 je napadalcem skupaj omogočil dostop do podatkov o 57 milijonih Uberjevih uporabnikov in voznikov. Podjetje je incident sprva skušalo pomesti pod preprogo, z napadalci so se skrivaj pogajali in dosegli, da so v zameno za plačilo 100.000 dolarjev pridobljene podatke izbrisali in molčali o dogodku.

Ker se je napad odvil že pred dvema letoma, ni podvržen določbam in postopkom po Splošni uredbi o varstvu podatkov (GDPR), ki je začela veljati maja letos. V tem primeru bi namreč Uber skupil kazen v višini 4 % svojega letnega prometa ali pa 20 milijonov evrov, kar od obojega je višje.

Predstavnik Uberja se je po izreku kazni pokesal in povedal, da so v podjetju zadovoljni, da so zaprli to poglavje svojega poslovanja. Poudaril je še, da so v podjetju odtlej bistveno izboljšali varnost sistema in izpeljali velike spremembe v načinu vodenja in zagotavljanja transparentnosti pri poslovanju.