Bitcoin najnižje v zadnjem letu

Matej Huš

16. nov 2018 ob 13:23:54

Prvikrat po več kot letu dni se je zgodilo, da je tržna kapitalizacija vseh bitcoinov upadla pod 100 milijard dolarjev. Po današnjem pretresu na trgu kriptovalut, ko je bitcoin izgubil več kot 10 odstotkov, so kriptovalute najnižje v zadnjih 12 mesecih. Bitcoin je upadel pod 5300 dolarjev, kjer je bil nazadnje oktobra lani. Tudi tržna kapitalizacija je bila nazadnje tako nizka oktobra lani, čeprav so vmes narudarili nove bitcoine. To pomeni, da kdorkoli je v zadnjem letu kupil bitcoin in ga ni prodajal, je ustvaril izgubo. Ostale kriptovalute so izgubile še nekoliko več. Litcoin je izgubil 13 odstotkov, ethereum pa okrog 12 odstotkov. Tečaji še vedno padajo. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut je okrog 180 milijard dolarjev.

Razloga za tako velik padec, potem ko je zadnje tedne bitcoin kotiral na zelo stabilnih nivojih, ni enostavno poiskati. V zadnjih 24 urah ni bilo objavljenih nobenih prelomnih novic, ki bi lahko povzročile padec. Eden izmed možnih sprožilcev je pričakovani razcep (hard fork) Bitcoin Casha na Bitcoin Cash ABC (BCHABC) in Bitcoin Cash SV (BCHSV). V skupnosti še ni konsenza, katera veja je boljša oziroma bo prevladala. Efekti so pljusknili tudi v bitcoin in druge kriptovalute. Druga možnost je izjava direktorice Mednarodnega denarnega sklada, naj centralne banke izdajo svoj digitalni denar, kar pomeni blockchain. To bi lahko negativno vplivalo na ceno kriptovalut, saj centralne banke ne bodo uporabljale obstoječih kriptovalut.

Še najbolj verjetno pa gre za slučajni efekt več dejavnikov. Bitcoin je na primer v zadnjem mesecu vrednost ohranjal tako stabilno, da so trgovci začeli nestrpno pogledovati na tečajnice, kdaj se bo odlepil od zabetoniranih 6500 dolarjev. Ko se to zgodi, je sprememba običajno velika. To pot je šlo navzdol.