EA gradi z umetno inteligenco podprto razvojno platformo

Jurij Kristan

5. nov 2018 ob 00:08:26

Pri Electronic Artsu so razkrili Project Atlas, napredno platformo za razvoj iger v oblaku, podprto s strojno inteligenco.

Kljub temu, da je pojem umetne inteligence skozi obnašanje entitet v navideznih svetovih že dolgo neločljiv del igričarske industrije, pa se na videz zdi, da so igre od novodobnih prebojev v strojnem učenju zaenkrat odnesle bolj malo - vsaj v primerjavi s prepoznavo govora in slik, avtonomno vožnjo in podobnim. Kdor igričarstvo spremlja natančneje, bo znal povedati, da na akademskem področju delo teče neprenehoma, omenil nekatere najnovejše možnosti v razvojnih orodjih in naštel kupček obskurnih špilov z napredno umetno pametjo. Toda velika imena industrije so bila glede strojnega učenja doslej bolj tiho in so tovrstna orodja v glavnem uporabljala za ekonomsko analizo, medtem ko gamerji sami niso bili deležni revolucionarno novih izkušenj.

Pri Electronic Artsu trdijo, da se bo to kmalu spremenilo. Pospešeno gradijo ambiciozno platformo za razvoj iger v oblaku, podprto z umetno inteligenco, kodno imenovano Project Atlas. Kljub temu, da se je tamkajšnji šef tehnološkega razvoja Ken Moss o projektu pošteno razpisal na uradnem blogu, je zaenkrat še težko natančno določiti, katere prednosti bo noviteta prinesla, saj je sestavek bolj učna ura v podivjanem piaru kot tehtnem informiranju. Izpod gore marketinških puhlic se vendarle da potegniti nekaj sklepov. Atlas v glavnem pomeni tesno integracijo pogona Frostbite z vsemi različnimi servisi za igranje v oblaku, zato bo večina produktov verjetno zahtevala stalno povezavo na linijo. Raba strojne inteligence naj bi prišla tako v obliki pomoči pri razvoju iger kot tudi obogatitve same vsebine. Moss navede nekaj primerov, kot je dizajner, ki bo lahko "v hipu zgeneriral cela gorovja" ali inteligenten komentator v Maddenu, ki bo znal razbrati potencialne situacije na igrišču.

Kakor pravi Moss, na Atlasu trenutno dela "več kot tisoč ljudi". Vizije avtomatizirane gradnje virtualnih svetov se brez dvoma veselijo vsi, saj je zaradi obupne časovne potratnosti ročnega ustvarjanja scen res že krvavo potrebna. Toda če bomo dejansko priče revoluciji ali pa bo to zgolj priročen način za posiljeno nižanje razvojnih stroškov in še naprednejše zbiranje podatkov o ljudeh, moramo še videti. Je pa moč slutiti, da naposled prihajamo v dobo, ko bodo tudi najave na Gamescomu in E3ju pokale po šivih od deep learninga.