Maroko v zadnjem hipu ukinja prestavljanje ure

Matej Huš

27. okt 2018 ob 17:45:58

Medtem ko bomo v Evropski uniji jutri premaknili ure s poletnega na zimski čas (kar utegne biti zadnjikrat), se je Maroko odločil, da tega ne stori. Tik pred zdajci so se namreč odločili, da bo država ukinila premikanje ur in ostala na poletnem času. S pristojnega ministrstva so to novico obelodanili šele dva dni pred načrtovanim premikom ure na zimski čas, kar bo nedvomno povzročili precej nevšečnosti računalnikom in drugim sistemom, ki imajo vgrajena pravila za avtomatično premikanje ure.

Še v sredo so maroški mediji obveščali, da se bo v nedeljo končal poletni čas. Včeraj popoldne pa je vlada sprejela sklep, da se Maroko stalno prestavi v časovni pas GMT+1, s čimer bo ostal v veljavi dosedanji poletni čas. Situacija je precej zapletena, ker bo odlok začel veljati šele po objavi v uradnem listu, kar pa se lahko zamakne.

Še zanimivejši je sklep
, da se bo pouk v Maroku odslej začenjal ob 9.00 in trajal do 18.00, med 13. in 14. uro pa bo kosilo. Doslej je bil odmor za kosilo dolg dve uri, saj so številni odhajali domov na kosilo, pouk pa se je začenjal ob 8.00 in zaključeval okrog 18. ure. De facto se torej začetek pouka ne bo spremenil, saj so spremenili tako časovni pas kakor uro začetka, bodo pa zaradi krajšega kosila uro prej končali.

V maroški prestolnici bo sonce v zenitu v povprečju okrog 13. ure, a se tekom leta ta čas premika tudi do pol ure naprej in nazaj. Sončni vzhod bo decembra okrog 8.30. Maroko ima sicer precej kompleksno premikanje ure, saj so letos poletni čas začeli upoštevati 25. marca, ga prekinili 13. maja (zaradi ramadana) in nadaljevali 17. junija. Načrtovani konec za 28. oktober pa so odpovedali le dva dni prej.

Uro premikajo večinoma države v Evropi, Severni Ameriki, del Južne Amerike in Avstralije. Maroko je bil še zadnja afriška država, ki je premikala kazalce.