Hubble že kdovekolikič vstaja od mrtvih?

Dare Hriberšek

23. okt 2018 ob 14:03:18

Nasin vesoljski teleskop Hubble, ki je pred dvema tednoma zaradi okvare prešel v varni način delovanja, bo kot kaže kmalu spet popravljen in nared za raziskovanje vesolja. V začetku oktobra je namreč odpovedal eden od treh žiroskopov, ki pomagajo pri usmerjanju teleskopa. Dogodek je bil pričakovan, saj je žiroskop že leto dni kazal vse znake, da se bliža koncu svoje življenjske dobe. Da je v primeru okvare na voljo redundanca, so sicer na krovu Hubbla trije pari teh naprav. V vsakem od parov je po en starejši in po en novejši model, slednji so zasnovani tako, da je njihova pričakovana doba precej daljša od tiste pri starejših primerkih.

Trenutno je stanje tako, da so sodelovanje odpovedali vsi trije starejši žiroskopi in teleskop sta usmerjala samo še dva moderna, tretji pa je v okvari že sedem let in ga je, dokler ni pred dvema tednoma izdihnil tudi sam, nadomeščal njegov starejši par. Hubble sicer lahko funkcionira samo z dvema delujočima žiroskopoma, a za optimalno delovanje je vendarle zaželeno še delovanje tretjega. No, znanstvenikom po sedmih letih uspelo popraviti nedelujočo moderno izvedenko žiroskopa v tretjem paru, domnevno je šlo za delno blokado njegovega vrtenja, ki pa se je po seriji manevrov in hitrih obratov sprostila sama od sebe.

Kot so sporočili iz agencije, trenutno poteka še cela vrsta testov, podobnim tistim pri znanstvenih opazovanjih, nato pa se bo teleskop vrnil normalnemu obratovanju. Hubble mimogrede svojo misijo opravlja že vse od leta 1990 in je človeštvu približal prenekatero skrivnost vesolja. Z njim smo denimo prvič opazovali Jupitrove lune, v času svojega delovanja pa je dobesedno pojasnil starost, velikost in prihodnost vesolja. Leta 2021 bo njegovo poslanstvo nadaljeval novi vesoljski teleskop poimenovan po Jamesu Webbu, ki pa ga, podobno kot pred skoraj tremi desetletji Hubbla, na tleh tarejo številne težave.