Sodišče EU: skrivanje za družinskimi člani v primeru piratstva je nedopustno

Dare Hriberšek

18. okt 2018 ob 23:23:27

Sodišče Evropske unije (ECJ) je razsodilo, da pravica do zasebnosti družine ne more ščititi kršiteljev avtorskih pravic pred odgovornostjo. Tako gledišče bi namreč po mnenju sodnikov škodovalo temeljnim pravicam lastnikov avtorskih pravic.

Sodba izhaja iz dobrih osem let starega primera, ko je Nemec Michael Strotzer na P2P omrežju delil neko zvočno knjigo. Lastnik avtorskih pravic, nemško podjetje Bastei Lübbe AG je zato zoper njega vložilo tožbo in od njega zahtevalo plačilo odškodnine. A Strotzer se je na sodišču zagovarjal, da njegovo domače omrežje, ki je bilo sicer zavarovano, uporabljajo tudi drugi družinski člani, ki živijo v istem gospodinjstvu. Pri tem pa sodišču ni bil pripravljen povedati kaj več o tem, kdo naj bi bil storilec in kako je dejanje izpeljal. Sodišče je njegovo zagovor sprejelo in tožbo zavrnilo, nemška zakonodaja namreč ščiti temeljno pravico do zaščite svoje družine, zato Strotzerju naj ne bi bilo treba izdajati članov svoje družine.

A podjetje Bastei Lübbe se je nato pritožilo na višjo instanco, kjer so sodniki za pomoč zaprosili ECJ, ki pa se s prejšnjo sodbo ni strinjalo. "Sodišče meni, da mora biti pri tehtanju različnih temeljnih pravic vzpostavljeno pravično ravnovesje. Tu sta se namreč na eni strani spopadli pravica do učinkovitega pravnega sredstva in pravica do intelektualne lastnine, na drugi strani pa pravica do zasebnosti v družinskem življenju. Pravičnega ravnovesja teh pravic pa ne more biti, če absolutno ščitimo družinske člane lastnika spletne povezave, preko katere je bila kršitev izpeljana," so v sodbi med drugim zapisali sodniki. Obenem so menili, da dejstvo, da obtožencu ni treba predložiti dokazov o dejanjih članov svoje družine, ogroža temeljne pravice lastnikov avtorskih pravic.

ECJ je zdaj primer poslalo nazaj na nemško sodišče, kjer morajo ugotoviti ali obstaja še kak način za identifikacijo resničnega storilca. Če to ne bo mogoče, pa glede na odločitev ECJ obstaja precejšnja verjetnost, da bo za dejanje na koncu obsojen Strotzer sam.