Vrača se WinAmp

Matej Huš

16. okt 2018 ob 19:43:30

Kultni predvajalnik glasbe WinAmp, ki je izšel pred 21 leti in ki je zadnjo verzijo ugledal pred štirimi leti (5.666), se vrača. Svoj čas je bil WinAmp najpriljubljenejši predvajalnik datotek MP3, sedaj pa se kani vrniti v ambicioznejši obliki. Belgijski Radionomy, ki je leta 2014 kupil WinAmp, je sedaj napovedal skorajšnji izid WinAmpa 5.8, prihodnje leto pa lahko pričakujemo WinAmp 6.

WinAmp je bil pri svojem delu zelo dober, a ni preživel prihoda iTunes in podobnih storitev za pretočno predvajanje glasbe. V resnici ni bilo nujno, da se je to zgodilo. Z nekaj manj zgrešenimi potezami bi bil danes WinAmp prav lahko na mestu iTunes. Alexandre Saboundjian, izvršni direktor Radionomyja, je napovedal, da se bo to spremenilo. Novi WinAmp bo ponujal enotno izkušnjo pri poslušanju glasbe s kateregakoli vira. Kot je dejal Saboundjian ljudje želijo enotno izkušnjo in WinAmp je odličen predvajalnik v ta namen.

WinAmp 5.8 naj bi izšel 18. oktobra, verzija 6 pa prihodnje leto. Kaj bo v verziji 5.8, ni presenečenje, saj je beta pobegnila na splet že pred leti, le da nikoli nismo dočakali stabilne inačice. Kaj bo v šestici, ostaja vprašanje. Nekako naj bi integrirali vse vire glasbe, podcastov ipd.