Curiosity ima težave s svojima računalnikoma

Dare Hriberšek

6. okt 2018 ob 21:31:49

Nasini inženirji, ki upravljajo z roverjem Curiosity - ta je že za okroglih šest let presegel svojo načrtovano obratovalno dobo pri raziskovanju Marsa - so morali minuli teden njegovo delovanje preklopiti na njegov rezervni računalnik. Rover je namreč imel že vse od 15. septembra težave pri shranjevanju podatkov.

Ker servisiranje nekaj sto milijonov kilometrov od zemlje, razumljivo, ni mogoče, je rover, tako kot večina Nasinih naprav, opremljen z dvema enakima, redundantnima računalnikoma, imenovanima Side A in Side B. Oba sta zasnovana okoli procesorja RAD750, ki je narejen posebej za delovanje v okolju z močnim radioaktivnim sevanjem, posledično vsak od procesorjev stane približno 200.000 ameriških dolarjev. Oba računalnika imata poleg tega še 256 kB EEPROM pomnilnika, 256 MB DRAM delovnega pomnilnika in 2 GB flash diska, na njiju pa teče operacijski sistem VxWorks.

Ko je Curiosity pred šestimi leti pristal na rdečem planetu, je uporabljal računalnik Side A, a je ta že kako leto po pristanku javljal okvare tako strojne, kot tudi programske narave, ki so onemogočale normalno krmiljenje robota, predvsem pa je napaka močno praznila njegove akumulatorje. Inženirji so tedaj uspešno preklopili na Side B, medtem ko so v Side A odkrili napako v pomnilniku. Okvarjeni del pomnilnika so pozneje uspešno izolirali, tako da je bil tudi prvotni računalnik, čeprav z nekaj manj pomnilniške kapacitete, še vedno sposoben podpirati delovanje roverja. Kar se je pokazalo kot dragoceno te dni, ko je poslušnost odpovedal še Side B.

Kot so pred dnevi povedali predstavniki Nase, bi lahko Curiosity že kmalu v polni meri nadaljeval svojo misijo s Side A računalnikom, a bodo kljub temu najprej preverili možnosti za vnovični preklop na Side B, ki omogoča raziskovalno delo z več razpoložljivega pomnilnika.