Tehnološki mogotci rešujejo usode legendarnih medijev?

Dare Hriberšek

17. sep 2018 ob 19:22:55

Ustanovitelj Salesforca Marc Benioff in njegova soproga sta pred dnevi privolila v nakup znamenite ameriške revije The Time Magazine. Salesforce sicer s poslom nima nobene zveze, Benioffa bosta namreč medij prevzela kot zasebnika, za kar bosta v gotovini odštela 190 milijonov dolarjev. Oba sta tudi že napovedala, da bo dosedanja uredniška ekipa ostala nespremenjena in da se v objavljane vsebine ne nameravata vtikati.

Time je skupaj z drugimi mediji, združenimi v holdingu Time Inc., v začetku letošnjega leta kupila korporacija Meredith, znana po žanrsko nekoliko lahkotnejših medijih, zaradi česar so se zdaj odločili odprodati vse edicije, ki nimajo preveč tesne zveze s kuho, prenovami bivališč ter lepoto in zdravjem. Poleg Tima so tako naprodaj še revije Sports Illustrated, Money in Fortune. Sicer pa se je leta 1923 ustanovljena revija Time zadnje čase - kot nasploh velika večina svetovnih medijev - ubadala z upadanjem naročnikov in dotokom oglaševalskega denarja, je pa kljub slabim časom za tisk še vedno beležila spoštljiv doseg 100 milijonov bralcev.

Poteza zakoncev Benioff nekoliko spominja na potezo Amazonovega Jeffa Bezosa, ki si je leta 2013 za 250 milijonov omislil časnik The Washington Post. Slednje pa mu ni prineslo samo nadzora nad uglednim, večkrat s Pulitzerjem nagrajenim medijem, pač pa tudi srd ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je Washington Post nekoč že poimenoval kot "precej dragega lobista za Amazon". No, tudi Marc Benioff je doslej veljal za občasnega kritika Trumpove administracije, kar je nekajkrat javno pokazal v svojih nastopih in zapisih na družabnih omrežjih.