Preizkus popravkov za Meltdown in Spectre: Intel ob 10 odstotkov

Matej Huš

4. sep 2018 ob 21:19:37

Od januarskih prvih razkritij o ranljivosti v Intelovih procesorjih smo prehodili že dolgo pot. Izkazalo se je, da so ranljivi tudi AMD-jevi in ARM-jevi procesorji, a da imajo Intelovi procesorji več ranljivosti. Najnovejšo so odkrili sredi minulega meseca, pa verjetno ni zadnja. V tem času so procesorski velikani zakrpali svoje procesorje s popravki mikrokode, svoj del so dodali tudi proizvajalci operacijskih sistemov, uporabniki pa se sprašujejo, koliko hitrosti so na ta način izgubili. Za domačo uporabo morda res ne bomo pazili na vsak odstotek, a pri strežnikih, zlasti kjer na enem fizičnem gostuje več navideznih strojev, šteje vsak odstotek. Preizkusi z najnovejšim Linuxovim jedrom kažejo, da so Intelovi procesorji izgubili več kot 10 odstotkov zmogljivosti, AMD-jevi pa pol manj.

Phoronix je preizkusil tri Xeone in dva AMD-jeva Epyca, da bi natančno izmeril, koliko nas stanejo popravki. Z najnovejšim Linuxovim jedrom Linux 4.19-rc1, ki vsebuje vse popravke, a ga je mogoče prevesti tudi tako, da jih ne uporablja, so preverjali Intel Xeon E3-1280 v5 Skylake, Intel Xeon E5-2687W v3 Haswell, Intel Xeon Gold 6138, AMD EPYC 7601 in AMD EPYC 7551. Preizkušali so tako nativne zmogljivosti kakor vpliv na navidezne stroje. Po pričakovanjih so izgube pri Intelovih procesorjih občutnejše.

Konkretne številke so seveda odvisne od uporabe oziroma sintetičnega testa. Preizkušali so zlasti ukaze, kjer se pojavi veliko pisanja in branja (I/O). Popravki na enostavne, a računsko zahtevne probleme, kjer v glavnem trpi procesor, ne uporabljamo pa veliko registrov, predpomnilnikov ipd., nimajo tako velikega vpliva. Čez palec lahko ocenimo, da se Intelovi procesorji s popravki v povprečju upehajo za 10 odstotkov, AMD-jevi pa za pol manj ali še to ne.