Še zadnji vpogled v Srednji svet

Dare Hriberšek

2. sep 2018 ob 22:14:14

JRR Tolkien, kreator mitov in arhitekt pravljičnih svetov, je umrl že 45 let nazaj, a kljub temu je te dni izšla še njegova poslednja knjiga. Njegov sin Christopher je namreč zadnja desetletja pridno kompletiral očetove zapiske, jih zaokrožil v celoto in zdaj smo dobili The Fall of Gondolin. Tolkien starejši je zgodbo sicer zastavil že leta 1917, ko je ranjen okreval po bitki na Sommi. Mimogrede, krvave bitke prve svetovne vojne so bile menda ključna inspiracija za njegove kasnejše zgodbe o boju med dobrim in zlom.

The Fall of Gondolin se odvija nekaj tisoč let pred dogajanji v Gospodarju prstanov, opisuje pa dogajanje med dvema največjima silama sveta: zlobnim Mogothom iz Angabanda in Ulmom, gospodarjem voda. Med njima je se skriva vilinsko mesto Gondolin, ki ga po izdaji porušijo vojske Morgotha. A potem pride še Tuor, heroj, ki zadeve postavi na pravo mesto. Kakopak, vse je pospremljeno s številnimi pošastmi, misterioznimi liki in opisi prečudovitih pokrajin.

Kot je povedal zdaj 93-letni Christopher Tolkien, je to zadnje delo izpod njegovih rok, ki pa po želji očeta končno zaključuje serijo knjig v eno samo veliko sago o draguljih in prstanih. The Fall of Gondolin je od začetka meseca že na voljo v trdi in mehki vezavi, seveda pa tudi v elektronski različici.