Svetovna banka izdala obveznico s pomočjo blockchain tehnologije

Dare Hriberšek

26. avg 2018 ob 11:55:00

Po besedah predstavnikov Svetovne banke gre za prvo obveznico, katere ustanovitev, razdelitev, prenašanje in upravljanje bo potekalo s pomočjo tehnologije razpršene evidence, kot slovenimo "distributed ledger technology". Kar pa ne drži povsem, saj so to doslej že napravile nekatere manjše banke v Veliki Britaniji, Rusiji in drugod.

Drži pa, da gre v tem primeru za res ugledno fintech druščino; obveznice, imenovane bond-i oz. blockchain operated new debt instrument, so namreč izdali skupaj s Commonwealth Bank of Australia v vrednosti 87 milijonov ameriških dolarjev, med naložbeniki pa najdemo številne avstralske državne finančne inštitucije.

Kot so v sporočilu za javnost povedali pri Svetovni banki, gre za enega od mnogih prihajajočih eksperimentov, s katerimi želijo raziskati uporabnost teorije blockchaina. Lansko leto so pod njenim okriljem v ta namen ustanovili tudi Blockchain Innovation Lab. In to kljub dejstvu, da je predsednik Svetovne banke Jim Yong Kim še v začetku letošnjega leta izrazil prepričanje, da gre po njegovem mnenju pri veliki večini kriptovalut za ponzijeve sheme.