Zastonjkarjem na G Suite bo odklenkalo

Matej Huš

20. jan 2022 ob 21:57:32

G Suite, ki omogoča uporabo Gmaila z lastno domeno v elektronskem naslovu namesto gmail.com, je bil v prvih letih brezplačen. Kdor je storitev naročil v letih 2006-2012, mu zanjo ni bilo treba plačati. Tako je ostalo vse do danes, čeprav je G Suite vmes postal plačljiva storitev. Google se je odločil, da temu naredi konec.

Že predlani se je G Suite prelevil v Google Workspace. Zadnji korak te večje reorganizacije bo ukinitev brezplačnega G Suita, saj bodo vse uporabnike prestavili na ustrezne verzije Workspacea, odvisno od načina uporabe. To pomeni, da bodo brezplačne storitve obdržali uporabniki, ki se uvrščajo med neprofitne ali izobraževalne ustanove. Ti bodo še naprej brezplačno dostopali do Gmaila, Driva in Docsa z lastno domeno. Preostali pa bodo morali plačevati naročnino.

Spremembe bodo začele veljati 1. maja. Dotlej lahko uporabniki izberejo ustrezen paket, kasneje pa bo izbral kar Google. Storitev bo postala plačljiva 1. julija, nato pa jim bo Google še eno leto nudil popust. Google Workspace stane od šest dolarjev na uporabnika mesečno za najmanjša podjetja do 18 dolarjev, medtem ko so ponudbe za največja podjetja individualne.

G Suite sega v letu 2006, ko se je začel kot Google Apps for Your Domain. Odtlej je bil Google Apps for Work, G Suite in naposled Google Workspace. Osnovna ideja je bila vedno enaka. Podjetja so dobila Googlov paket (Gmail in ostale aplikacije), a z lastno domeno in dizajnom. Kdor uporablja G Suite legacy, ga ne more enostavno spremeniti v klasični (brezplačni) račun pri Googlu, ne da bi izgubil podatke. Sicer jih lahko izvozimo s Takeoutom, a določenih z računom povezanih nakupom ne moremo. Treba bo začeti plačevati naročnino.