Otroci prilepljeni na zaslone, starši ne zaostajajo

Dare Hriberšek

25. avg 2018 ob 11:23:19

Proizvajalci mobilnih naprav bodo pod vedno večjim pritiskom zaradi odvisnostnih simptomov, ki jih pri uporabnikih, pa naj bodo maldi ali stari, povzročajo njihovi izdelki. Google in Android sta zato že začela v svoje operacijske sisteme vgrajevati nekatere varovalke, ki poskušajo omejiti t. i. screen time.

Študija Pew Research Centra - zajela je 743 ameriških otrok in 1.058 staršev - tako ugotavlja, da je približno dve tretjini staršev zaskrbljenih nad časom, ki ga njihovo potomstvo preživi bolščeč v tak ali drugačen zaslon. Približno tretjina jih je zaskrbljenih tudi zaradi lastnih tozadevnih navad. Še huje je, da je polovica mladostnikov povedala, da redno ali pogosto opazijo, da je pozornost njihovih staršev delno namenjena zaslonu njihove mobilne naprave, medtem, ko skušajo z njimi opraviti razgovor. Skoraj tri četrtine (72 %) najstnikov preveri sporočila in opozorila, takoj ko se zjutraj prebudijo. Enako počne tudi 57 % njihovih staršev. 31 % otrok priznava, da zaradi telefona njihova pozornost okrnjena tudi v času pouka.

Se pa mladi zavedajo, da s takim načinom življenja ni vse v najlepšem redu. 52 % jih je že zavestno zmanjšalo čas uporabe svojega telefona, 57 % jih je samim sebi omejilo čas, preživet na družabnih omrežjih, 58 % pa jih je zmanjšalo čas preživet z igranjem iger.