Prodaja PC računalnikov po šestih letih prvič navzgor

Dare Hriberšek

13. jul 2018 ob 20:14:27

Drugo četrtletje letošnjega leta je poskrbelo za nekaj optimizma pri ponudnikih PC računalnikov, gre namreč za branžo, v kateri že vse od prvega kvartala leta 2012 niso zabeležili rasti. Gartner poroča, da je bilo v tem obdobju prodanih dobrih 62 milijonov enot, kar je 1,4 % več kot v enakem lanskem četrtletju.

Razlog naj bi tičal v večjem povpraševanju pri poslovnih kupcih, medtem ko trg za navadne potrošnike zaradi precej spremenjenih navad pri uporabi naprav še vedno stagnira. Zato analitiki ocenjujejo, da ta, verjetno začasna stabilnost, še ni zadosten znak, da bi razglasili okrevanje PC industrije. Zlasti, ker se bo tudi povpraševanje poslovnih uporabnikov umirilo v prihodnjih dveh letih, ko mine vrhunec zamenjav strojne opreme, pogojen s prehodom na Windows 10.

Enako ugotavljajo tudi v analitični hiši IDC, kjer so namerili še nekoliko višjo, kar 2,7 % rast glede na lani. So pa tudi nekoliko bolj optimistični za prihodnost, saj menijo, da je v zadnjem času glede na druge naprave napredovala in se izboljšala tudi izkušnja pri uporabi PC računalnikov.