Twitter začasno ugasnil 70 milijonov uporabniških računov

Dare Hriberšek

7. jul 2018 ob 17:29:53

Twitter je dolgo napovedovano vojno proti hudournikom dezinformacij v svojem omrežju očitno zagnal v polnem obsegu. V zadnjih dveh mesecih so namreč na dan v povprečju suspendirali milijon sumljivih uporabniških računov, skupna številka pa se je zaustavila pri 70 milijonih, pišejo v časniku Washington Post. Podjetje se je namreč zlasti lani znašlo pod pritiskom javnosti, pa tudi oblasti, potem ko se je razkrilo, kako je mogoče z lažnimi računi, boti in troli, dokaj učinkovito vplivati na javno mnenje. Zlasti, ker se je izkazalo, da je s takim početjem Rusija precej uspešno vplivala na predsedniško kampanjo v ZDA.

Čistka bi tako lahko povzročila, da bo v naslednjem četrtletju število aktivnih mesečnih uporabnikov Twitterja upadlo, v letošnjem prvem četrtletju je takih bilo 336 milijonov. A menda ne bo tako, saj številni med problematičnimi računi niso aktivno tvitali. Podpredsednica družbe, Del Harvey, sicer zadolžena za varnost in zaupanje uporabnikov, je minuli teden v intervjuju povedala, da so v podjetju nekoliko spremenili pogled na tovrstne zlorabe ter da bodo z odkrivanjem lažnih računov v bodoče nadaljevali, ne glede na svoje siceršnje zavzemanje za svobodo govora. Povedala je še, da so v zadnjem času precej truda in sredstev usmerili v razvoj načinov in orodij, s katerimi problem rešujejo.

Eno takih naj bi bila Twitterjeva white hat operacija, imenovana Megaphone - Harveyjeva je sicer ni potrdila - v okviru katere so domnevno podtalno odkupovali lažne uporabniške račune in na ta način skušali odkrivati povezave med njimi.