Et tu, Gmail?*

Dare Hriberšek

3. jul 2018 ob 21:15:11

Svetovni mediji so se te dni razpisali o domnevnem Googlovem deljenju vsebine naše pošte. Čeprav smo to vsi vedeli, in čeprav je Google lani zatrdil, da tega več ne bo počel. Razkritje za največjo poštno storitev - Gmail ima 1,4 milijarde uporabnikov - prihaja v neugodnem času, ko je javnost v Evropi in ZDA precej na nogah zaradi brezbrižnega ravnanja z njihovimi osebnimi podatki.

Pa je to res? Da, tako odgovarjajo predstavniki Googla, njihovi zaposleni v našo pošto pogledajo ob izjemnih dogodkih, seveda z našim izrecnim strinjanjem za to priložnost, denimo v primeru prijavljenih zlorab ali hroščev.

Kaj pa tretje osebe? Tudi. Obstaja namreč vse polno aplikacij, ki do Gmaila dostopajo preko Googlovega API-ja. Če želite preveriti, koliko teh se trenutno pase na vašem računu, je seznam tule. In če ste jim obenem dovolili, torej odkljukali "Has access to Gmail", potem navedbe medijev seveda držijo. A drži tudi, da ste se s tako uporabo lastne korespondence izrecno strinjali. Predstavniki Googla so sicer zatrdili, da gre le za podjetja, katerih namere natančno preverijo in da imajo, kot rečeno, za svoje početje tudi soglasje uporabnikov.

Drugo vprašanje, podobno se je sprožilo tudi pri aferi Cambridge Analytica, pa je, koliko štejejo naša soglasja, dana v množici podobnih vprašanj, na katera moramo v naglici odgovoriti, preden lahko začnemo z uporabo kake storitve? Potrošniške organizacije so se nedavno lotile prav tega vprašanja.

* Tudi ti, Gmail? (Lat.)