Google ne bo več bral vaše elektronske pošte

Matej Huš

24. jun 2017 ob 13:29:18

Google je brez velikega pompa sporočil, da ne bo več bral elektronske pošte uporabnikov za namene prikazovanja ciljanih oglasov. Doslej so to počeli Googlovi algoritmi, zato so bili oglasi, ki smo jih videvali v brezplačni verziji Gmaila, povezani z vsebino naše pošte. Če smo si pošiljali pošto o počitnicah na tropskih otokih, smo pač videvali reklame zanje.

Spremembe pa ni zahteval Googlov marketinški oddelek, temveč oddelek za storitve v oblaku Google Cloud. Poslovno verzijo Gmaila namreč uporabljajo številna podjetja, prav tako pa najemajo paket pisarniških aplikacij G Suite, ki ima tri milijone naročnikov. Čeprav Google uporabnikom, ki za Gmail plačujejo, nikoli ne prikazuje ciljanih oglasov, so se za spremembo odločili iz praktičnih razlogov. Nekateri poslovni uporabniki so bili namreč zmedeni in niso čisto razumeli, v katerih primerih Google pošto bere in kdaj ne. Sedaj bo odgovor enostaven - nikoli.

Spremembe vseeno ne bodo drastične. V brezplačni verziji Gmaila bodo oglasi ostali. Prav tako bodo še vedno prilagojeni uporabniku, le da se ne bodo več napajali iz elektronske pošte, temveč iz drugih podatkov o uporabniku, ki jih ima Google iz ostalih storitev. In teh seveda ni malo - pomislimo samo na iskanje in YouTube. Še vedno pa ostaja algoritemsko branje za izločanje spama, čemur se ne da izgoniti.