Google pirate potiska v ozadje

Dare Hriberšek

30. jun 2018 ob 22:46:29

Google je že leta pod pritiski avtorskih organizacij, da bi njegov iskalnik prenehal prikazovati zadetke spletnih strani, ki kršijo avtorske pravice. Podjetje je nato delno popustilo leta 2014, ko so svoje algoritme predelali tako, da so zmanjšali prikazovanje piratskih strani. Pri tem so se oprli na število zahtevkov, ki so jih za posamezno stran prejeli po ameriškem zakonu, znanem pod imenom DMCA oz. Digital Millennium Copyright Act. Več kot je bilo zahtevkov, nižje je bila taka domena rangirana v iskalnih zadetkih.

Zdaj so pri Torrentfreak zbrali nekaj rezultatov tega početja. Doslej je bilo na ta način degradiranih kakih 65.000 spletnih strani, zahtevki, ki so jih prejeli pri Googlu, pa so se nanašali na 1,8 milijona strani. Ukrepi so torej prizadeli približno štiri odstotke kršiteljev. So jih pa slednji kar dobro dobili po prstih: njihov obisk s posredovanjem Googlovega iskalnika se je namreč znižal za krepkih 90 %. Kar verjetno tudi v denarju ni prav malo.

Interesne skupine, kot so RIAA in MPAA si seveda že leta želijo popolne blokade, a Google temu ves čas nasprotuje. Z argumentom, da bi šlo za prekomerno cenzuro, ki bi lahko prizadela tudi povsem legalne vsebine. Poleg tega se profesionalni pirati, tako Google, v takih primerih hitro selijo z domene na domeno. Združenjem so zato pred leti iz Mountain Viewa svetovali, naj se namesto prepovedi, raje lotijo virov, s katerimi take strani služijo.