Švica bo prepovedala in blokirala tuje internetne igralnice

Matej Huš

12. jun 2018 ob 07:42:26

Švicarji so na referendumu z veliko večino potrdili nov zakon o igralnicah, ki bo dovolil internetne igralnice, a hkrati prepovedal te storitve tujih ponudnikov in s tem od ponudnikov dostopa do interneta zahteval blokado tujih igralnic. Novi zakon, ki bo začel veljati prihodnje leto in so ga kritiki že označili kot cenzuro interneta, je na glasovanju podprlo 72,9 odstotka volivcev.

Zakon, ki sta ga že potrdila oba domova švicarskega parlamenta, bo eden izmed najstrožjih zakonov o spletnih igralnicah v Evropi. Po besedah ministrice za pravosodje Simonette Sommaruga je namen zakona zlasti zaščita ranljivih skupin, med katerimi so tudi odvisniki od iger na srečo. Tem - v Švici jih je okrog 75.000 - bo uporaba internetnih igralnic prepovedana. Igralnice, ki bodo imele licence za delovanje v Švici, bodo visoko obdavčene, hkrati pa bodo morale prispevati v poseben sklad za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti.

Švicarji po ocenah letno v tujih internetnih igralnicah porabijo 250 milijonov frankov. Vlada želi z novim zakonom ta znesek preusmeriti na domača tla, pri čemer pa kritiki opozarjajo, da bo izplen majhen. Zakon namreč mejo za obdavčitev zadetkov dviguje s tisoč na milijon frankov. Doslej švicarske igralnice niso smele nuditi internetnih storitev, zato so Švicarji uporabljali neregulirane tuje storitve. Te bodo odslej prepovedane in tudi blokirane. Ministrica Sommaruga pojasnjuje, da je to edini način, da zagotovijo spoštovanje zakonodaje. Klasične igralnice in stavnice so sicer v Švici leta 2016 zbrale 1,7 milijarde frankov.

Ni še jasno, kako bo Švica v praksi blokirala dostop do tujih igralnic. Kot vemo iz slovenskih izkušenj, se to po navadi konča klavrno.