BSA poroča, mi pa na drevo

Dare Hriberšek

6. jun 2018 ob 17:46:29

Globalna organizacija za zaščito poslovne programske opreme oz. Business Software Alliance je objavila najnovejše poročilo o nelegalni uporabi programske opreme po svetu. Dokument, ki so ga pripravili skupaj z analitično hišo IDC, nosi s sabo dobro novico, namreč, uporaba nelicenčnega programja po svetu zlagoma upada. Trenutno je po svetu v povprečju nameščenega 37 % takih programov, kar predstavlja dvoodstotni padec glede na leto 2016. Slaba plat poročila pa se nanaša na prizadevanja BSA, saj ankete med šefi informatike kažejo, da gre omenjeno upadanje v večji meri pripisati strahu podjetij pred zlonamerno programsko opremo (54 %), kot pa prizadevnim grožnjam advokatov združenja, kar je kot razlog za nakup licenc navedlo 43 % CIOv. Malware, povzročen z nelicenčno programsko opremo namreč, tako BSA, podjetja stane kar 359 milijard ameriških dolarjev letno.

Podatki po državah so sicer razvrščeni po dveh kategorijah in sicer po vrednosti nameščene nelegalne opreme in po odstotku, ki ga taka oprema predstavlja v določeni državi. Oboje je nekoliko neprimerljivo zaradi razlik v številu prebivalstva. ZDA imajo tako s 15 % globalno najnižji delež, a so z naskokom prvi, če odstotek pretvorimo v denar saj znaša vrednost kar 8,6 milijarde dolarjev.

Po denarni vrednosti s slabimi sedmimi milijardami dolarjev sledi Kitajska, nato pa Indija z 2,5 milijarde. V odstotkih pa vodijo Libija (90%), Zimbabve (89 %) in Jemen z 88 %. Na drugi strani so, kot rečeno, najbolj korektni v ZDA, tesno pa jim sledijo na Novi Zelandiji (16 %) in v s 17 % v Luksemburgu.

Slovenci z 41 % nismo med najbolj pridnimi, saj nas prekašajo praktično vse primerljive države: Češka (32 %), Slovaška (35 %) ter Madžarska s 36 %. Si pa odstotek delimo z Estonijo in Portorikom. Sta pa med evropskimi državami za nami denimo razvitejši Islandija (44 %) in Italija (43 %). Omenimo še, da odstotek pri nas po letih lepo upada, so pa slovenski poslovni pirati glede povzročene škode zanemarljivi, letno naj bi je napravili za okoli 20 milijonov dolarjev.