Prenosnik z dvema zaslonoma: Asus Project Precog

Matej Huš

5. jun 2018 ob 18:06:22

Na sejmu Computex, ki te dni poteka v tajvanski prestolnici, je Asus pokazal zanimiv prototip prenosnika, ki ima dva zaslona in nima tipkovnice. Spomnimo, da je nekaj podobnega pred dvema letoma kazal že Lenovo, a je bil njihov Yoga Book pred časom. Lenovo je letos pokazal drugo generacijo, Asusov poizkus pa se imenuje Project Precog. Mimogrede, že leta 2012 smo prav tako na Computexu videli Taichi.

Precog se prepogne v vse možne smeri. Lahko ga upognemo kakor šotor (navzven) z zaslonoma pod vdrtim kotom), lahko ga poklopimo in uporabljamo kot tablico ali pa zaslona pod topim kotom tvorita klasičen prenosnik. Če zaslona tvorita iztegnjeni kot, lahko prenosnik deluje kot en velik zaslon, ki pa potrebuje zunanjo tipkovnico. V ostalih konfiguracijah ta ni potrebna, saj uporabljamo kar virtualno tipkovnico, ki jo izriše eden izmed zaslonov. Podrobnih informacij o Asusovem prenosniku še ni, saj gre za zdaj za delujoč koncept. Kaže, da gre za zaslona z diagonalo 14 palcev in ločljivostjo 4K. Tipkovnice seveda nima, lahko pa si priključimo zunanjo, če z narisano nismo zadovoljni.

Vodja marketinga osebnih računalnikov Marcel Campos je dejal, da pričakujejo začetek prodaje enkrat v prihodnjem letu. Morda bomo tokrat dobili več kot le prototip!