EU dodatno omejila anonimnost kriptovalut

Matej Huš

17. maj 2018 ob 20:27:41

Svet EU je ta teden sprejel direktivo o okrepitvi pravil EU glede preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. S tem se spreminja direktiva 2015/849, kar so evropski poslanci potrdili že na aprilskem zasedanju, zato so bile spremembe sprejete brez razprave. Nova pravila urejajo poleg dostopa do informacij o dejanskem lastništvu, sodelovanja enot za finančni nadzor in preverjanja poslov s tretjimi državami z viskom tveganjem tudi nova pravila o predplačniških karticah in virtualnih (kripto)valutah.

Odslej morajo vse virtualne borze in menjalnice, ki poslujejo z valutami, kot so bitcoin, ether ali ripple, svoje stranke natančno identificirati in z ustrezno skrbnostjo preveriti. Podatke o identiteti uporabnikov in njihove naslove denarnic morajo shranjevati v centralni podatkovni bazi. Cilj je odpraviti anonimnost kriptovalut, ki jo EU vidi kot veliko tveganje za pranje denarja in financiranje terorizma. Podatke o strankah morajo hraniti še vsaj 5 in največ 10 let po koncu poslovnega sodelovanja s stranko.

Omejuje se tudi uporaba predplačniških plačilnih kartic. Doslej so bile te omejene na 250 evrov, po novem pa bo zgornja meja 150 evrov, posamezne države pa bodo lahko določile tudi nižjo (denimo Nemčija je izbrala 100 evrov). Za višje zneske se bo treba identificirati. K temu se štejejo tudi kartice s prednaloženim dobroimetje za uporabo v trgovinah in kartice, ki so povezane s kriptovalutnimi denarnicami. Članice imajo sedaj 18 mesecev časa, da direktivo prenesejo v nacionalno zakonodajo.