Zgodovinski uspeh Slovencev na evropski naravoslovni olimpijadi

Matej Huš

4. maj 2018 ob 20:20:41

Z zaključno slovesnostjo v Festivalni dvorani se je končala 17. evropska naravoslovna olimpijada (EUSO), ki jo je letos gostila Ljubljana. Od 28. 4. do 4. 5. se je 50 tročlanskih ekip dijakov 1. in 2. letnikov srednjih šol iz 25 držav članic EU preizkušalo v eksperimentalnem laboratorijskem delu in teoretičnem znanju biologije, fizike in kemije. Prva slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Gašper Košir, Tevž Lotrič (oba Gimnazija Kranj) in Luka Hadl (Gimnazija Novo mesto) je osvojila zlato medaljo s 3. mestom v absolutni konkurenci. S tem so za eno mesto izboljšali zgodovinski uspeh slovenske ekipe izpred dveh let. Druga slovenska ekipa v postavi Ana Meta Dolinar, Vladimir Smrkolj, Gregor Gajič (vsi Gimnazija Bežigrad) je osvojila 20. mesto in srebrno medaljo. S tem je Slovenija izenačila najboljši uspeh doslej. Absolutni zmagovalci so postali Čehi, drugo mesto pa je osvojila ekipa Estonije.

EUSO je tekmovanje v integriranem znanju biologije, kemije in fizike za dijake prvih dveh letnikov srednjih šol, zaradi česar služi kot nekakšna generalka za večje olimpijade. Tekmovanje, ki si ga je zamislil irski strokovnjak za šolstvo Michael Cotter in so ga premierno izvedli na Irskem leta 2003, se je od velikih olimpijad razlikuje v več točkah. Na prvem mestu je to predvsem eksperimentalno tekmovanje, ki preverja znanje in laboratorijske veščine. Ker gre za ekipno tekmovanje, je zelo pomembno, da si dijaki razdelijo delo in dobro komunicirajo. Hkrati je to edina olimpijada, ki zahteva dobro poznavanje biologije, fizike in kemije, saj večina nalog zajema vse tri sklope.

Pravico tekmovanja z dvema tročlanskima ekipama imajo vse države članice EU. Razen Velike Britanija, Poljske in Malta se ga tudi redno udeležujejo. Tekmovalci v dveh tekmovalnih dneh dodobra preizkusijo svoje sposobnosti ekipnega dela, rokovanja z laboratorijsko opremo, poznavanja osnovnih naravoslovnih ved in reševanja interdisciplinarnih problemov. Slovenija na tekmovanju sodeluje od leta 2007, letos pa ga je organizirala pod vodstvom Zveze za tehniško kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju Univerze v Ljubljani (FKKT, FMF, BF) in finančne podpore Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Krke, Cosylaba in ELES-a. Kot gostiteljica je imela Slovenija pravico do nastopa še dveh dodatnih ekip, ki sta osvojili bron. Sestavljali so ju Urša Konda, Nina Težak (obe Srednja šola Črnomelj) in Marcel Malovrh (Gimnazija Kranj) ter Nika Kobetič (Gimnazija Bežigrad), Izidor Gregorič (Srednja šola Slovenska Bistrica) in Simon Bukovšek (Gimnazija Škofja Loka).

Prihodnje leto bo tekmovanje na Portugalskem. Slovenija bo tja poslala dve ekipi, ki ju bodo sestavljali najboljši dijaki na državnem tekmovanju iz naravoslovja, ki bo potekalo januarja 2019 v Ljubljani. Pogoj za uvrstitev na to tekmovanje je uspešen nastop na šolskem tekmovanju, ki bo v drugi polovici novembra.