Na Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi šest odličij

Matej Huš

13. dec 2023 ob 16:51:38

Na 20. mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi (IJSO), ki je med 1. in 10. decembrom potekala v Bangkoku na Tajskem, je slovenska ekipa dosegla najboljši rezultat doslej. Slovenski osnovnošolci so dosegli eno zlato, štiri srebrne in eno bronasto medaljo. Slovenija je na olimpijadi nastopila četrtič.

Na olimpijadi so tekmovali Andraž Čadež (Osnovna šola Šmartno pod Šmarno goro), Niko Habinc (Osnovna šola Oskarja Kovačiča Ljubljana), Lea Hrvatin (Gimnazija Vič), Aleksander Jotanović (Šolski center Novo mesto, Srednja elektro-računalniška šola in tehniška gimnazija), Izadora Kopač (Gimnazije Škofja Loka) in Primož Markovič (Gimnazija Bežigrad). Primož je osvojil zlato kolajno, Andraž, Niko, Aleksander in Izadora so osvojili srebrna odličja, Lea pa bron.

Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada je namenjena osnovnošolcem in dijakom 1. letnikov srednjih šol in služi kot prvo srečanje z olimpijadami iz znanja, ki iz posameznih predmetov potekajo v višjih letnikih srednje šole. Tekmovalci se na IJSO pomerijo v reševanju interdisciplinarnih nalog s področja biologije, kemije in fizike. En tekmovalni dan obsega teoretične naloge, ki so izbirnega tipa, drugi tekmovalni dan je namenjen računskim nalogam, tretji dan pa eksperimentalnemu delu v laboratorijih.

Letošnji dosežek v konkurenci 304 tekmovalcev iz 54 držav sodi med najboljše, saj sta bili uspešnejši evropski državi le Nemčija in Madžarska. Udeležbo slovenske ekipe na IJSO koordinirata ZOTKS in DMFA Slovenije.