SEC preiskuje ponudbe kritožetonov, Twitter prepoveduje oglaševanje kriptovalut

Matej Huš

20. mar 2018 ob 06:35:14

Ether je prvič po letu 2017 padel pod mejo 500 dolarjev, ko so iz ameriške Agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC) sporočili, da preiskujejo več deset javnih ponudb kriptožetonov (ICO). Po objavi tega sporočila je valuta omrežja Ethereum izgubila petino vrednosti. Kasneje se je spet okrepila, a negotovi ostajajo. Stephanie Avakian, ki v SEC-u vodi enoto za pregon nepravilnosti, je namreč na konferenci dejala, da je njena enota zelo aktivna na področju kriptovalut in da bodo svoje aktivnosti še stopnjevali.

Vpliv te izjave na ether gre povezati z dejstvom, da velika večina ICO-jev kot infrastrukturo uporablja Ethereum. To je eden izmed pomembnih dejavnikov, ki vzpodbuja rast ethra, zato bi omejitev ICO-jev pomembno vplivala na povpraševanje po ethru. SEC je februarja poslal več uradnih zahtevkov podjetjem, za katera meni, da z ICO-ji kršijo zakonodajo. To sicer ni nič novega, saj je SEC že lani intenzivno preiskoval to področje in izdal več zahtevkov za preiskavo. Svojo pozicijo je SEC ta mesec še okrepil, ko je v uradni izjavi poudaril, da se morajo menjalnice registrirati in da za ICO-je veljajo podobna pravila kot za javne ponudbe delnic.

Medtem pa so kriptovalute doživele nov udarec tudi na družabnih omrežjih. Po Googlu in Facebooku je sedaj oglaševanje prepovedal še Twitter. Z zgolj nekaj izjemami bo Twitter prepovedal oglaševanje večine kriptovalut; prepoved bo zajemala tudi ICO-je, menjalnice, spletne denarnice ipd.