Na Islandiji ukradli za dva milijona dolarjev računalnikov za kriptorudarjenje

Matej Huš

3. mar 2018 ob 11:24:14

Na Islandiji so aretirali 11 ljudi, ki jih sumijo povezave s štirimi velikimi tatvinami med lanskim decembrom in januarjem. V teh tatvinah je bilo ukradenih 600 posebej sestavljenih strežnikov, ki so bili namenjeni rudarjenju kriptovalut. Specializirana oprema, ki so jo ukradli, je vredna približno dva milijona evrov, kar je po besedah islandske policije največja tovrstna kraja v zgodovini države. Olafur Helgi Kjartansson s policijske uprave Reykjanes je dejal, da vse kaže na dobro organizirano hudodelsko združbo. Za dva izmed aretiranih je sodnik odredil pripor.

Islandija je zelo priljubljena država za rudarjenje kriptovalut, saj ima na voljo obilico poceni elektrike, hkrati pa nizke temperature ozračja olajšalo hlajenje računalnikov. Na Islandiji so izračunali, da bodo letos vsi tamkajšnji rudarji porabili več električne energije kakor vsa islandska gospodinjstva.

Vse ukradene opreme še vedno niso našli, zato islandske oblasti podrobno spremljajo tudi porabo električne energije po državi. Pričakujejo, da jih bodo velika odstopanja in visoke porabe pripeljali do ukradene opreme, če so jo storilci že začeli uporabljati, pravijo neuradni viri blizu policije. Prav zato so z razkritjem tatvine čakali tako dolgo, saj niso želeli ogroziti interesa preiskave.