AMD-jev kavelj 22 z novimi procesorji Ryzen

Matej Huš

17. feb 2018 ob 16:19:11

AMD-jevi novi procesorji Ryzen, ki imajo vgrajen grafični čip Vega, načeloma uspešno delujejo tudi na starejših matičnih ploščah. Če imajo te podnožje AM4, običajno zahtevajo nadgradnjo firmwara, potem pa stvar deluje brez težav. Situacija pa se zaplete, ker za nadgradnjo firmwara potrebujemo delujoč računalnik, torej takega s procesorjem. Da bi lahko uporabljali procesor, moramo nadgraditi firmware, za kar potrebujemo delujoč procesor.

Če zgolj nadgrajujemo procesor, velja ploščo posodobiti pred zamenjavo procesorja, v večji zagati pa se lahko znajdejo kupci, ki računalnik kupijo po komponentah, pri tem naročijo kakšno nekoliko starejšo matično ploščo, in potem sestavijo računalnik, ki se seveda ne zažene. Kaj storiti, če nimajo ravno v bližini kolega s starejšim procesorjem Ryzen?

AMD pojasnjuje, da je platforma Socket AM4 namenoma zasnovana kot dolgoživa rešitev za različne procesorje, a je treba za uporabo novih procesorjev, ki so izšli februarja, BIOS posodobiti. AMD zato kupcem svetuje, da ploščo nadgradijo pri prodajalcu, ki ima zagotovo pri roki tudi kakšen starejši procesor, ali pa sami, če imajo kakšen starejši procesor. Kdor pa ne more storiti niti enega niti drugega, lahko pri AMD-ju naroči poseben komplet za nadgradnjo.

Gre za tako imenovani Boot Kit, ki ga lahko kupci novih procesorjev naročijo brezplačno. V tem primeru jim bo AMD po pošti poslal enega svojih najpočasnejših in najcenejših procesorjev, A6-9500. Skupaj z navodili in hladilnikom bo komplet omogočal zagon plošče, da bodo lahko uporabniki nadgradili BIOS, potem pa vanjo vgradili svoj procesor. A6-9500 bodo potem po pošti poslali nazaj AMD-ju (brez hladilnika).