Za tatvino poslovnih skrivnosti obsojeni inženir pomiloščen

Matej Huš

20. jan 2021 ob 18:29:57

Anthony Levandowski, ki je bil avgusta lani obsojen na osemnajst mesecev zapora zaradi kraje intelektualne lastnine iz Googla ob odhodu iz podjetja, ne bo odšel v zapor. Zaradi epidemije se je prestajanju kazni za zdaj izognil, sedaj pa je to postalo dokončno. Zadnji polni dan svojega mandata je Donald Trump pomilostil 73 ljudi, med katerimi je tudi Levandowski. Tako se bo lahko v celoti posvetil svojemu zagonskemu podjetju Pronto, ki se ukvarja s samovozečimi tovornjaki.

Levandowski je leta 2009 pomagal ustanoviti Googlov program avtonomnih vozil, ki je kasneje postal podružnica Waymo. Leta 2016 je podjetje zapustil in ustanovil podjetje Otto, ki ga je čez pol leta kupil Uber za 680 milijonov dolarjev. Ko je zapuščal Google, pa je na svoj prenosni računalnik prekopiral 14.000 datotek, v glavnem o tehničnih podrobnostih delovanja lidarja. Google je bil mnenja, da gre za krajo intelektualne lastnine oziroma poslovnih skrivnosti, zato ga je tožil. V razvpitem primeru je bil obsojen na 18 mesecev zapora, plačilo 95.000 dolarjev kazni in 756.000 odškodnine Googlu. Krivdo je priznal. Ti zneski so del poravnave, ki jo je sklenil ob razglasitvi osebnega stečaja.

Med procesom in po njem je imel Levandowski kup vplivnih podpornikov. Javno so se zanj zavzeli investitor Peter Thiel, soustanovitelj Oculusa Palmer Luckey in še nekaj drugih poslovnežev in odvetnikov. Po pomilostitvi je Levandowski dejal, da se predsedniku in vsem, ki so ga podpirali, zahvaljuje za priložnost, da gre v prihodnost.