Bela hiša: WannaCry delo Severne Koreje

Matej Huš

20. dec 2017 ob 20:43:27

Svetovalec za nacionalno varnost v Beli hiši Tom Bossert je na novinarski konferenci javno obtožil Severno Korejo, da je odgovorna za razvoj izsiljevalskega virusa WannaCry, ki je maja pustošil po računalniških sistem po celem svetu. To ni prva obtožba Severne Koreje za to početje, je pa ena resnejših. Bossert poudarja, da so počakali, da so imeli trdne dokaze, preden so prst uperili v režim Kim Džong Una. Ob tem dodaja, da je do podobnih zaključkov prišla tudi Velika Britanija, medtem ko je Microsoft tudi izsledil sodelavce iz severnokorejske vlade. Tudi Kanada je za Wanna Cry že obtožila Severno Korejo.

Bossert pojasnjuje, da niso analizirali le kode, temveč tudi tehnike, metodologijo in obnašanje. Vse to kaže, da je za virus, ki je prizadel več kot 150 držav, odgovorna Severna Koreja. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti, da je njegov razvoj omogočila koda, ki je pobegnila iz NSA. ZDA trdijo, da so same utrpele manjšo škodo kakor evropske in azijske države zato, ker so bile njihove tarče bolje zaščitene. Ob tem so v ZDA prikladno pozabili, da je bil WannaCry onesposobljen, preden se je začel množično širiti po ZDA.

ZDA priznavajo, da kaj dosti Severni Koreji ne morejo. Države je že zdaj pod hudimi sankcijami, ker razvija jedrsko orožje in raketni program. Zaradi internetnih napadov Severni Koreji pogosto žugajo, a dodatne sankcije ali kakršni koli drugi ukrepi ne bi zalegli. Bossert dodaja, da se bodo posvečali ostalim državam, ki tudi izvajajo internetne napade, s čimer je seveda mislil na Rusijo in Kitajsko. A če vprašate slednje, so največji napadalci v resnici prav ZDA ...