Apple kupil Shazam

Matej Huš

13. dec 2017 ob 15:43:29

Apple je kupil podjetje Shazam, so sporočili iz Cupertina. Za Shazam, ki je najbolj znan po aplikaciji za identifikacijo predvajanih skladb, je Apple po poročanju Recode odštel 400 milijonov dolarjev. To je občutno manj od vrednotenj Shazama v zadnjem krogu zbiranja kapitala predlani, ki so se gibala okrog milijarde dolarjev. Kljub temu je to eden večjih Applovih prevzemov, ki sicer raje kupuje manjša zagonska podjetja čisto na začetku poti.

Nekaj večjih izjem so bila podjetja AuthenTec (Touch ID), PrimeSense (prepoznavanje obrazov) in pa seveda NeXT davnega leta 1996, ki je v podjetje vrnil Steva Jobsa. Še vedno pa ostaja največji nakup prevzem Beatsa leta 2014, iz katerega je zrasel Apple Music. Shazam je že sedaj integriran v Apple Music in Siri, da lahko enostavno ugotovimo, katera pesem se pravkar predvaja. Pričakovati je še tesnejšo povezavo.

S tem se zaključujejo ugibanja, kakšna bo prihodnost enega najuspešnejših britanskih zagonskih podjetij. Shazam je namreč eno redkih podjetij, ki so hitro presegla vrednotenje milijarde dolarjev. Že leta 2013 se je govorilo tudi o javni ponudbi delnic, a se to ni zgodilo. Shazam, ki je svojo pot začel leta 1999, je danes ena najpriljubljenejših aplikacij, ki jo uporablja več kot milijarda ljudi.