Microsoft pokazal Windows 10 za ARM, ki bo podpiral x86

Matej Huš

8. dec 2016 ob 18:44:57

Na WinHEC-u (Windows Hardware Engineering Community), ki danes poteka v kitajskem Šendženu, je Microsoft pokazal, kako resno misli z Windows 10 in ARM. Windows 10 bo namreč mogoče poganjati tudi na platformi ARM. Prihodnje leto bo Qualcomm izdal procesorje, ki bodo sposobni poganjati Windows 10, ki bo za ARM emuliral x86. Torej bomo na njih lahko poganjali čistokrvni Windows 10 za 64-bitno PC-arhitekturo in ne kakšne oskubljene verzije, kot je bil na primer Windows RT. Če se to sliši zapleteno, povejmo takole - kodo za emulacijo bo vseboval Windows 10, a bo moral biti tudi ARM-procesor na to pripravljen.

Glavni problem Windows RT ni bila hitrost, temveč funkcionalnost. Ker je šlo za drugo platformo, smo potrebovali nove aplikacije, teh pa ni in ni bilo, zato je zamisel klavrno propadla. Microsoft in Qualcomm sta se iz tega nekaj naučila, zato ne bosta več silila razvijalcev v kompromisne rešitve in prevajanje aplikacij, temveč bosta emulirala znano in preizkušeno platformo. Na Windows 10, ki bo prek emulacije tekel na ARM, bo mogoče poganjati 32-bitne aplikacije (prek podsistema Win32 v Windows), in to brez zatikanja. Celo v domeno jih bomo lahko povezali - skratka pravi Windows dobimo, skupaj z Edgem in Windows Pen.

Vse zapisano ne pomeni, da bo mogoče Windows 10 poganjati na vseh ARM-procesorjih. Potrebovali bomo takšne, ki bodo emulacijo podpirali, in te pričakujemo šele prihodnje leto. Nadomestili bodo zlasti Intelove Atome v tablicah in lahkih prenosnikih. Windows 10 for Qualcomm naj bi prispel skupaj z Redstone 3, torej v drugi polovici prihodnjega leta.