Apple odlično

Matej Huš

4. nov 2017 ob 00:17:10

Apple je razkril poslovne rezultate zadnjega četrtletja, s katerimi je osupnil analitike, saj je zabeležil izredno dobičkonosno četrtletje. V zadnjem kvartalu so prihodki znašali 52,6 milijarde dolarjev, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Več kot polovico vseh prihodkov Apple ustvari s prodajo iPhonov, ki so jih prodali 46,7 milijona ali 500.000 več od pričakovanj. Na drugem mestu so iPadi, katerih 10 milijonov prodanih primerkov je prineslo 4,8 milijarde dolarjev. S storitvami je Apple zaslužil 8,5 milijarde dolarjev, z Maci 7,2 milijarde dolarjev, z vsemi preostalimi izdelki pa 3,2 milijarde dolarjev. V odstotkih sta najbolj zrasli prav postavki storitve in ostali izdelki, kjer so prihodki za tretjino višji kot lani.

Skupno je Apple v zadnjih treh mesecih (torej julij-september) ustvaril 10,7 milijard dolarjev dobička, kar je 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Vrednost delnice je zato poletela za tri odstotke in dosegla rekordne vrednosti 172 dolarjev; Applov dobiček na delnico je v kvartalu znašal 2,09 dolarjev. Celoletni P/E pa je okrog 20, tržna kapitalizacija podjetja pa 900 milijard dolarjev! Apple ima na računih 20 milijard dolarjev denarja in 54 milijard dolarjev kratkoročnih vrednostnih papirjev. Skupno ima podjetje 375 milijard dolarjev premoženja in 134 milijard dolarjev kapitala (premoženje, zmanjšano za obveznosti).

Apple pričakuje, da bo naslednje četrtletje še bistveno bolj dobičkonosno, saj gre za božično-novoletno sezono. Načrtujejo prodajo v višini 84-87 milijard dolarjev. Nadaljeval naj bi se pozitiven trend prodaje Apple Watch, katere prodaja se je v zadnjem kvartalu povečala za 50 odstotkov. Rast pomembno poganja tudi Kitajska, kjer se tržni deleži vseh Applovih izdelkov močno povečujejo. Kar se tiče iPhona X, ima Apple še vedno težave s proizvodnjo, tako da ni jasno, kdaj bo ponudba dosegla povpraševanje. Medtem se iPhone 8 Plus prodaja zelo dobro.