Bitcoin presegel 7000 dolarjev

Matej Huš

2. nov 2017 ob 21:32:43

Prva dama med kriptovalutami bitcoin nadaljuje strmo rast, saj je danes popoldne prvikrat presegel vrednost 7000 dolarjev. Bitcoin je letos pridobil že več kot 600 odstotkov, a rast ni bila enakomerna. V začetku sepetembra je bil vreden že 5000 dolarjev, potem pa so ga kitajska prepoved javnih ponudb kriptožetonov (ICO) in komentarji izvršnega direktorja JPMorganChase sklestili na 3000 dolarjev. Manj kot dva meseca pozneje se je njegova vrednost podvojila. V zadnjih 12 mesecih pa se je vrednost bitcoina podeseterila.

Kaj se bo zgodilo v prihodnosti, je nemogoče napovedati. Celo dogajanje v sedanjosti je težko analizirati, saj nihče ni prepričan, kateri razlogi poganjajo silovito rast bitcoina. Pomembno vlogo gotovo igrajo javne ponudbe kriptožetonov (ICO), nezanemarljiv vpliv pa ima tudi rast, zaradi katere ljudje pričakujejo nadaljnjo rast in kupujejo bitcoin. Čeprav je izvršni direktor banke Credit Suisse dejal, da je bitcoin šolski vzorec balona, ta še ne kaže znakov popuščanja ali celo poka. Negativno mnenje o bitcoinu ima tudi šef Goldman Sachsa, ki priznava, da je nenaklonjen vsaki novotariji. Podjetje se še ni odločilo, ali bo sploh imelo kaj opraviti z bitcoinom ali ne. Je pa CME Group sporočil, da bodo uvedli terminske pogodbe (futures) na vrednost bitcoina.

Toda ICO-ji se medtem množijo kot gobe po dežju. Oktobra so z njimi zbrali skoraj 400 milijonov dolarjev kapitala za start-upe. Denarni agregat vseh kriptovalut v obtoku pa se približuje 185 milijardam dolarjev. Za primerjavo: denarni agregat M1 evroobmočja je konec septembra znašal 7.682 milijard evrov, torej so kriptovalute še zelo daleč od tega, da bi nadomestile denar. Naslednji pomemben dogodek bo nova razvejitev sredi meseca, ko bo s forkom nastala še ena verzija bitcoina.